Forstå markedet bedre ved å sammenligne kvadratmeterpris, prisutvikling, salgspriser og verdiestimat for liknende boliger.
Gå videreGuide – Boligkjøpsprosessen i 7 enkle steg
26. juli 2024
Det er flere ting man skal huske når man er i boligkjøpsprosess. Les vår enkle 7-stegs guide.
1. Rydd i personlig økonomi
Kjøp av bolig er dyrt og krever for de aller fleste at man kombinerer egenkapital og boliglån. For å få boliglån er det viktig at banken opplever at de kan stole på din betalingsevne. Her er det viktig å vise til stabil inntekt og at eventuelle forbrukslån og finansielle utfordringer er ryddet opp i. Horde er eksempel på en aktør som kan hjelpe med dette.
2. Skaff et finansieringsbevis
Før du begynner å se etter ny bolig er det veldig lurt å vite hvilke finansielle rammer du har. Altså hvor mye du maks kan betale for en bolig. Da kan du spare mye tid ved å ikke se på urealistiske områder og boliger. Husk at finansieringsbeviset har en utløpsdato.
3. Søk etter boliger
Med Hjemla har du unik oversikt over boligmarkedet. På tradisjonelle annonseplattformer ser du kun boliger som er til salgs akkurat nå. Det er typisk kun 2-4% av alle Norske boliger. På Hjemla ser du 100% av alle Norske boliger, alle eiendomsoverdragelser med mer. Det bety at du har en uovertruffen mulighet til å få oversikt over estimerte verdier, tidligere salg mm., og kan bruke det inn i vurderinger av boliger som er til salgs.
4. Undersøk boligen på visning
Meld deg på visning av de boligene du synes virker interessante og som er innenfor ditt budsjett. Det er ekstremt mye penger involvert i et boligkjøp. På visningen er det derfor viktig at du stiller kritiske spørsmål og sjekker boligens tilstand nøye. Har du ikke en kyndig venn eller familiemedlem er et tips å ta med en takstmann. Flere og flere gjør dette. Det kan spare deg for bomkjøp og mange store, uforutsette utgifter. Du kan for eksempel finne aktuelle takstmenn hos BMTF.
5. Legg inn bud
Du har vært på visning og funnet en bolig du ønsker å legge inn bud på. Da må du melde deg på budrunden hos megleren, og at du sjekker at finansieringsbeviset ditt fortsatt er gyldig.
Før du begynner å by er det viktig at du har en klar oppfatning av hva du maks ønsker å betale. Det er fort gjort å la seg rive med og by for høyt. Tenk også gjennom om det er noe i boligen du gjerne ønsker å be om at inkluderes i salget når du legger inn budet. Husk at det kommer kjøps og dokumentkostnader i tillegg til det du byr, så det er denne totalprisen du må bruke som din maksgrense. Totalprisen er derfor gjerne noe høyere enn hva du da maks kan by.
Overtakelsesdatoen du foreslår i budet er det også viktig at du tenker gjennom. Husk at det for eksempel er dyrt å holde på to boliger med hvert sitt boliglån samtidig, og at man derfor kan spare en del kostnader om man treffer godt på overtakelsesdatoen.
Om selger aksepterer budet vil boligen bli markert som solgt i annonsen og på Hjemla.
6. Kontraktssignering
Om du vinner budrunden vil megler invitere deg til kontraktssignering. Megler vil da arrangere for at salgskontrakten formaliseres og signeres av deg og selger. Dette kan være en fin anledning til å opprette kontakt med selger om du for eksempel ønsker å undersøke muligheten for kjøpe interiør eller annet.
7. Overtakelse
På overtakelsen skal du få tilgang og eierskap til boligen. Da skal du gå gjennom boligen sammen med selger for å sjekke at alt er som det skal. Selger vil typisk fortelle deg om eventuelle smarte ting å huske på som eier av boligen, dere skal lese av vann og strøm med mer. Boligen skal være tømt og godt rengjort før overtagelsen.
Det er to ting du burde være ekstra oppmerksom på:
- Det er stadig vanligere at kjøpere har med seg takstmann eller annen fagperson på overtakelsen. Dette er noe som kan spare deg for store utgifter og uenigheter senere. Vurder derfor om dette er lurt å gjøre også for deg. Takstmann kan man for eksempel bestille hos BMTF. En takstmann kan hjelpe deg med å verifisere at alt er slik lovet, at selger har svart sannferdig på egenerklæring, dokumentert utført arbeid i Boligmappa mm.
- Du skal ikke kunne ta over eierskapet av boligen om du ikke har overført betalingen. Sikre derfor at betalingen er i orden før du ankommer overtakelsen. Betalingen skjer gjerne til en nøytral konto megler disponerer. Dette er for å blant annet muliggjøre at eventuell kompensasjon som følge av feil eller mangler på overtakelsen blir tilbakeholdt eller tilbakebetalt til deg fra en nøytral part – uten at du skal være avhengig av at selger gjør dette.
Når overtakelsen er gjort tinglyses eierskapet til boligen. Det betyr at ditt navn registreres som eier i offentlige registre.
Lykke til med boligkjøpet.